Cukorbetegség – Diabetes


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/351.jpg


Így dolgozunk

FIZIKAI ÉRTERÁPIA-Physikalische Gefasstherapie

A mikrokeringés, azaz a 100 mikrométernél kisebb átmérőjű hajszálerek (a keringés 74%-át adják) izompumpájának serkentésével közel 30%kal javítjuk az egész szervezet vagy a problémás területek véráramlását. Több oxigén és tápanyag jut a sejteknek, gyorsul a salakanyagok, bomlástermékek elszállítása.

A mitokondriumok forgási sebessége nő, így kb. 30%-kal több ATP keletkezik, ezzel felgyorsul a regeneráció és a gyógyulás. Hatékonyan csökken a gyulladás, ödéma és a fájdalom akár néhány kezelés hatására.

A hasnyálmirigy, vese, szem funkciója javul, a szövődmények okozta károsodás: vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia megelőzhető vagy lassítható.

Nem gyógyuló fekélyek, sebek hámosodása fokozódik.

Csökken az inzulinrezisztencia mértéke, a Langerhans B-sejtek működése javítható, akár a saját inzulintermelés is visszaállhat!

Tipp:
Minél hosszabb ideje fennáll a panasz a visszaesés elkerülése érdekében több hetes, akár 1-2 hónapos kezelés ajánlott otthon, kényelmes körülmények között.

Igazodva a páciens napirendjéhez és a súlyossági fokhoz sokkal hatékonyabb a terápia. Ha a betegség visszafordíthatatlan, akkor a terápia élethosszig ajánlott…Élethosszig javítva az életminőséget, elkerülendő a gyógyszeres terápia mellett is szinte biztos szövődményeket!

Cukorbetegségről általában

A cukorbetegség (diabetes mellitus = cukorvizelés, magyarosan diabétesz) a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia). Mindkét esetben a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik.

A középkori orvosok a vizelet megkóstolásával állapították meg a diagnózist. Indiában vizeletet hangyákkal tesztelték. Ha a hangyák „kedvelték” a vizeletet, az arra utalt, hogy abban sok cukor van.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcserebetegség, 2030-ra a Föld lakosságának 20%-a, MINDEN 5. EMBER cukorbeteg lesz. Minden 5. cukorbeteg elveszíti a lábát és minden 5. a látását!

A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.

Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 – 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 – 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.

Klinikai tünetek

• Általános tünetek: fáradtság, teljesítménycsökkenés.
• Emelkedett vérinzulinszint miatt kialakuló tünetek (a 2-es típus kezdeti fázisa): farkasétvágy, izzadás, fejfájás.
• Magas vércukorszint (hiperglikémia) miatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (polyuria), szomjúságérzet, nagy mennyiségű víz ivása (polydipsia), testsúlycsökkenés.
• Folyadékháztartás zavara miatt jelentkező tünetek: éjszakai vádligörcsök, látászavarok
• Bőrtünetek: viszketés, (gyakran a nemi szervek és a végbélnyílás környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín (rubeosis diabetica).
Potencia- vagy menstruációs zavarok.

Az 1-es típusú diabetes mellitus egy autoimmun betegség. A szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel és ketózissal járó életveszélyes állapot, az ún. ketoacidózisos kóma alakulhat ki.
Az 1-es típusú diabétesz az esetek 10%-át teszi ki.

A világon a 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik, az összes cukorbeteg 90%-a 2-es típusú. Oka fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások.
Az éveken át tartósan magas inzulinszint, az étkezésenként egy-egy hatalmas inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia. Mivel az agy érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak. Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja, kimerül.
A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a betegséget.
A tartósan magas vércukorszintnek vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia lehet a következménye.
Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással – nem véletlenül, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok okozzák a magas glikémiás indexük miatt. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségüknél társbetegség a magas vérnyomás. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki.

Az 1-es és a 2-es típus összehasonlítása

Szempontok 1-es típusú diabetes mellitus 2-es típusú diabetes mellitus
Oka inzulinhiány
inzulinrezisztencia/relatív inzulinhiány

Életkor bármely életkor, gyakrabban gyerek- vagy fiatalkor felnőttkor (40. életévtől), a korhatár csökken
Testsúly általában normális normális vagy elhízott (2b típus)
Kialakulása általában gyors lassú
Béta-sejtek száma kevesebb mint 10% kezdetben normális, később csökken
Vérinzulin alacsony vagy teljesen hiányzik a betegség elején magas
Autoantitestek igen nem
Ketózisra való hajlam kifejezett nem jellemző
Inzulinterápia szükséges nem feltétlenül szükséges

MODY típus

A „MODY” (angol rövidítés, jelentése: maturity-onset type diabetes in young people = „felnőtt diabétesz, amely fiataloknál jelentkezik”) egy ritka, sajátos cukorbetegség forma, amelyet a glükóz anyagcsere génjeinek mutációja okoz. A betegség dominánsan öröklődik. Már gyerek- vagy fiatal felnőttkorban felléphet, a kezeléséhez a kezdetekben nem szükséges inzulin. A diabéteszes esetek 2–5%-a tartozik ebbe a formába.

Terhességi diabétesz
A terhességi vagy gesztációs diabetes mellitus, amely általában a terhesség harmadik trimeszterében jelentkezik, és a terhesség végével általában eltűnik. Habár a kialakulásának okai nem teljesen ismertek, feltételezhető, hogy a terhesség során a méhlepény által termelt hormonok (kortizol, progeszteron, humán placental lactogen, prolactin, humán chorio-gonadotropin) hatására létrejövő anyagcsere-változás.

Másodlagos cukorbetegség:
Számos betegséghez, genetikai eltéréshez társulhat:
• alkoholizmus
• epeúti kövesség
• gyógyszerek (pl. szteroidok, antipszihotikumok)

Érrendszeri szövődmények

Makroangiopátia
Régóta fennálló cukorbetegségben a közepes és nagy átmérőjű verőerek (artériák) károsodása léphet fel. Az érelmeszesedés már viszonylag fiatal korban jelentkezhet. A makroangiopátia kifejlődését elősegíti a magas vércukorszint, a vérzsírok eltérései és a magas vérnyomás is. Leggyakrabban a szív koszorús erei (szívinfarktus), az agyi erek (stroke) és a végtagok (elsősorban a láb, diabéteszes láb szindróma) artériái érintettek.

Mikroangiopátia
A kis verőerek (artériák) és a hajszálerek (kapillárisok) specifikus elváltozásai. A magas vércukorszint hatására a kis erek bazális membránja megvastagodik. Ez valószínűleg a bazális membrán egyes fehérjéinek cukor általi glikozilálódása miatt történik. A bazális membrán a betegség előhaladásával egyre vastagabb lesz. Jól beállított betegeknél, ahol a vércukorszintek kellően be vannak állítva, a folyamat lassabban zajlik.

Diabéteszes nefropátia (diabéteszes vesekárosodás)
A mikroangiopátia a vese kis ereit károsítja, amelyek a vizelet szűrését végzik. Első tünete, hogy a vizelettel több fehérje ürül (albuminuria). 30–300 mg/nap között mikroalbuminuriáról beszélünk, ami a vesekárosodás egy korai jelének tekinthető. Makroalbuminuria (300 mg/nap albuminürítés felett) már vesekárosodásra utalhat, amit a szérum kreatininszint ellenőrzésével lehet kimutatni. A vesekárosodás rendszerint magas vérnyomással társul, amit kezelni kell. Végstádiumban szükséges lehet a művesekezelés.

Diabéteszes retinopátia
A szem, ezen belül az ideghártya (retina) megbetegedése. 1-es típusú diabétesz betegeknél 15 év után kb. 90%-ban, 2-es típusú diabéteszben 25%-ban jelentkezik. Európában a szerzett vakságok 30%-a diabétesz következtében történik. Enyhébb forma a nem-proliferatív retinopátia, amelynél a szemfenéken mikroaneurizmák, vérzések lépnek fel. A súlyosabb forma, a proliferatív retinopátia során a szemfenéken érújdonképződések lépnek fel, az új erek megrepedhetnek, és a retina előtt a látást elhomályosító nagy vérömlenyek keletkezhetnek. A vérzés áttörhet az üvegtestbe, és a látás elveszhet. A megelőzés legfontosabb módja a vércukor megfelelően alacsony szinten tartása.

Diabéteszes neuropátia
Itt az idegek károsodnak. 10 év diabétesz után a betegek kb. 50%-ának van neuropátiája. Oka nem teljesen ismert, feltehetően az idegeket ellátó kiserek cukor általi károsodása okozza. Leggyakoribb formája az ún. szenzoros neuropátia, amely az érzőidegek megbetegedése, és a kezek, lábak kesztyű, illetve zokniszerűen fellépő fájdalmával, zsibbadásával jár. A beteg fájdalomérzékelése csökken, ami miatt a sérüléseket nem, vagy csak későn veszi észre. Ritkább az ún. motoros neuropátia, amely az izmok sorvadását okozza. Gyakran jelentkezik a vegetatív idegek neuropátiája, ami a belső szervekműködésének zavarát okozhatja: szapora szívverés léphet fel, potenciazavarok, a gyomorürülés lassulhat, székrekedés vagy éppen rohamokban jelentkező hasmenés alakulhat ki. Jellemző, hogy a koszorús erek elzáródása (lásd: makroangiopátia) fájdalommentesen zajlik „néma szívinfarktus”. A neuropátia B-vitaminok adásával mérsékelhető, de igazán megfelelő kezelés ma még nem létezik. Különböző védő intézkedéssel (lábápolás, védőbetét, védőcipő) elkerülhetőek a súlyosabb következmények. A legfontosabb megelőző módszer a vércukor tartósan alacsony szinten tartása.

Diabéteszes láb szindróma
„komplex szövődmény”
A diabéteszes neuropátia társul a közepes- és nagyér-károsodásokkal (makroangiopátia). Az érzőidegek károsodása miatt csökken a fájdalomérzés, aminek következtében akár napokon, heteken át észrevétlenül maradhatnak a különféle eredetű sérülések. A mozgató idegek károsodása a láb izmainak sorvadását okozza. Ennek következtében a lábfej deformálódhat, ami a sérülések fellépését tovább segíti (a cipő könnyebben feltöri). A folyamatot a vegetatív idegek károsodása erősíti. Ezzel párhuzamosan a neuropátiás bőr kiszárad, sérülékennyé válik, a sarkak berepedezhetnek. A talp egyes pontjaira jutó nyomás megemelkedik, és a túlnyomás – amit a beteg érzéskiesés miatt többnyire nem érez – szövetelhalást okoz. Fekély képződhet, és ennek elfertőződése egy vagy több lábujj elhalásához vezethet, ami az ujjak vagy a láb amputációját tehetik szükségessé. Ezért fontos a láb ápolása, rendszeres ellenőrzése és a diabéteszes láb kialakulásának megelőzése.

Kezelés

1-es típusú cukorbetegség
Az 1-es típusú cukorbetegségben a kezelés azonnal inzulinnal kezdődik, hiszen a betegség ezen formájában a béta-sejtek pusztulása következtében nincs elegendő inzulintermelés. Az inzulin szervezetbe való bejuttatása történhet injekcióval: inzulintollal vagy inzulinpumpával. Szükséges a rendszeres vércukormérés (napi 4–12 alkalommal). Egy svéd diabetológus csoport szerint az 1-es típusú diabetes hatékonyabban kezelhető az ún. alacsony szénhidrát étrenddel, mint a jelenlegi protokoll által ajánlott magas szénhidrát étrenddel. Magyarországon dr. Tóth Csaba alkalmazza az ún. paleo-ketogén étrendet. Az étrend segítségével a beteg saját inzulintermelése visszaállt és el tudta hagyni a külső inzulint!

2-es típusú cukorbetegség
A 2-es típusú cukorbetegségben a kezelés lépcsőzetesen épül fel:
1. Első lépcsőben, a betegség kezdetén, ajánlott az életmód-változtatás, diétával, testsúlycsökkentéssel, sporttal. Ajánlott a gyakori, kis mennyiséségű étel fogyasztása, ami hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához.
2. A betegség előrehaladásával, ha az első lépcső már nem elégséges, szájon át adott antidiabetikumok (tablettás antidiabetikus gyógyszerek) adására kerül sor (monoterápia, második lépcsőfok). Ezek a gyógyszerek csökkentik a vércukorszintet, növelik az inzulin hatását, és a betegség e típusára jellemző inzulinrezisztencia ellen hatnak.
3. A betegség további szakaszában az antidiabetikus gyógyszerek kombinációja válik szükségessé.
4. Amikor a béta-sejtek kimerülése megindul, a tablettás készítmények mellett szükség lehet hosszú hatású inzulinkészítmények esti adására.
5. Az utolsó szakaszban a béta-sejtek kimerültek, és innentől kezdve az inzulint teljesen pótolni kell.
http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/364.jpg

Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve,

mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/233.jpg

Egy 2-es típusú diabéteszes betegség mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot.

A szövetek cukortartalma kezeletlen betegségben megnő, ez táptalajul szolgál baktériumoknak, gombáknak, miközben az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/346.jpg

A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved.
A tartósan magas vércukorszint következmény elehet: vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/348.jpg

Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak,

annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/350.jpg

Előfordul, hogy tartós fáradtság, elhúzódó sebgyógyulás,

ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség vagy viszketés hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/362.jpg

A vizeletbe kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg,

vizelethajtóként működik. A betegek napi 4-5 – esetleg még több – litert vizelnek, ennek megfelelően sok folyadékot fogyasztanak


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/390.jpg

A beteg sokat eszik, mégis lefogy.

A zsírok lebontása csak cukor jelenlétében teljes, anélkül acetonná, acetecetsavvá alakulnak. Emiatt a beteg lehelete acetonszagú.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/355.jpg

HbA1c: egy hosszútávú-vércukorszint jelző paraméter.

Egészségeseknél az érték 4–6%. Segítségével megítélhető az eltelt 6–10 hét átlagos vércukorszint értéke.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/384.jpg

A vese kisereinek károsodása,

mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/393.jpg

A C-peptid mérése segít elkülöníteni az 1-es típusú diabéteszt

(abszolút inzulinhiány: C-peptid alacsony vagy hiányzik) a 2-es típustól (inzulinrezisztencia: C-peptid magas).


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/630.jpg

Cukorterheléses vizsgálat

(orális glükóz-tolerancia teszt, OGTT): 10 órás koplalás és az éhgyomri vércukorszint meghatározása után 75 gramm glükózt tartalmazó folyadékot iszik a beteg.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/352.jpg

A vércukorszint újbóli meghatározása a cukorterhelés után két órával történik.

Normális esetben a vércukorszint nem marad emelkedett, hiszen az inzulin eltünteti a vérből a felvett cukrot, cukorbetegség esetén azonban a vércukorszint emelkedett marad.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/353.jpg

A 2-es típusú diabétesz esetén

egy szülő megbetegedése esetén a gyerek diabéteszének valószínűsége 50%, 1-es típusú diabetes esetén csak 2,5-5%.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/358.jpg

Neuropátia:

Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg. A vegetatív zavarok közé tartozik az impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/359.jpg

Fokozott érelmeszesedés alakulhat ki bármely verőérben.

Fajtái: a végtagon érelzáródást okozó érelmeszesedés, koszorúér-betegség, agyér-betegségek.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/173.jpg

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható betegség.

A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények megelőzését jelenti.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/630.jpg

Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak,

annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/364.jpg

Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve,

mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/233.jpg

Egy 2-es típusú diabéteszes betegség mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot.

A szövetek cukortartalma kezeletlen betegségben megnő, ez táptalajul szolgál baktériumoknak, gombáknak, miközben az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik.


Ne várjon tovább!

VÁGJON BELE!


Cím

Budapest VI.
Nagymező utca 21. I. emelet


Email

drzsiga.zsolt@gmail.com


Tel

06 70 945 84 65