Kezelések A-Z

Csontritkulás


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/291-1.jpg


Így dolgozunk

FIZIKAI ÉRTERÁPIA-Physikalische Gefasstherapie

A mikrokeringés, azaz a 100 mikrométernél kisebb átmérőjű hajszálerek (a keringés 74%-át adják) izompumpájának serkentésével közel 30%-kal javítjuk az adott terület véráramlását.

Több oxigén és tápanyag jut a csontokhoz, izületekhez, gyorsul a salakanyagok, bomlástermékek elszállítása. A mitokondriumok forgási sebessége nő, így kb. 30%-kal több ATP keletkezik, ezzel a csontképző sejtek-osteblastok- aktivitása többszörösére nő.

Tipp: Minél hosszabb ideje fennáll a panasz, minél kifejezettebb a funkciózavar, a visszaesés elkerülése érdekében több hónapos, de leginkább élethosszig tartó kezelés ajánlott otthon, kényelmes körülmények között. Igazodva a páciens napirendjéhez és a súlyossági fokhoz sokkal hatékonyabb a terápia.

A csontritkulásról általában
porózus = lyukacsos, üreges

Oszteoporózis kifejezés arra utal, hogy a csontképződés lelassul, a leépülése fokozódik, ezért a csontozat mennyisége csökken, az összetétele pedig romlik, üregessé válik, mely fokozott csonttörési kockázattal jár.

A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Az élettanilag normális csontvesztés ekkor évi 3-5 százalék.

Ha a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontást végző sejtek (oszteoklasztok) működésének egyensúlya megbomlik, akkor ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be, és csontritkulás alakulhat ki.

Világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát sújtja. Nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál, menopauza után minden 3. nő érintett.

Elsődleges oszteoporózis (80%):
• posztmenopauzális
• szenilis (öregedéssel összefüggő)

Másodlagos oszteoporózis mindig valamilyen alapbetegség következményeként jön létre:
• gyulladásos ízületi betegségek,
• cukorbetegség,
• fokozott pajzsmirigyműködés,
• felszívódási zavarok
• alkoholizmus,
• gyógyszermellékhatás

A fiatalkori csontritkulás az alábbi állapotokra vezethető vissza

• Turner-szindróma (hermaphroditismus)
• magas prolaktin szint
• túlzott fizikai megterhelés
• anorexia
• petefészkek eltávolítása
• mesterséges változókor (Gn-RH analógok alkalmazása),
• korai változókor

Csonttömeget befolyásoló tényezők:

Öröklött és alkati tényezők: A világos bőrű hölgyek tekinthetők a legveszélyeztetettebbeknek.
• Ülő életmód, kevés mozgás
• D3 vitamin hiány- nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához
• Ólom és kadmium bevitel cigaretta, környezetszennyezés
• Egyoldalú fogyókúrák
• Helytelen táplálkozás

A szervezettől sok kalciumot von meg a cigaretta, a túl sok alkohol vagy kávé. A dobozos üdítőkben hatszor annyi alumínium van mint az üveges italokban, mely fokozza a csontbontást. A szénsavas üdítőitalok (kóla) szintén csökkentik a csonttömeget.

Tünetei:

A szokványosnál kisebb erőbehatásra történő csonttörések: posztmenopauzás oszteoporózisban a csukló-, csigolyatörések, senilis oszteoporózisban a csípőtáji törések (“combnyaktörés”) a legjellemzőbbek.
A gyógyulás ritkán tökéletes, így a csontváz deformálódik, a testmagasság csökken, a mellkas besüllyed. A csigolyák összeroppanásai miatt gyöki fájdalmak (pl. ischias) jelentkezhetnek.
Az állandósuló csontfájdalmak a beteg életét szinte elviselhetetlenné tehetik.
Az előrehaladott oszteoporózis – főként a gerinc oszteoporózisa – átalakítja a testformát: a testmagasság jelentősen csökken, a csigolyák lelapulnak, a gerinc elgörbül.

Diagnosztikai eszközök:
csontsűrűség-mérés(oszteodenzitometria)- minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban elnyeli a sugárzást
röntgenvizsgálat: Egyszerű gerincröntgen vizsgálattal is jól felismerhetők a csigolyák kompressziós törései, aminek következtében egyes csigolyák ék alakúvá válnak, a hát görbületei fokozódnak
• laboratóriumi, vér- és vizelet-vizsgálatok
szérum oszteokalcin szint– csontképzés sebességéről ad felvilágosítást

Egyénenként rendkívül változó a betegség lefolyása.
Az előrehaladottabb életkorban, súlyos csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések mindig életveszélyesek. Ilyenkor a combnyaktörések halálozási aránya meghaladja az 50 százalékot. A halál oka általában a hosszas ágyhoz kötöttség miatt bekövetkező tromboembólia, felfekvés, tüdőgyulladás, szepszis.

Ezek MIND KIVÉDHETŐEK FIZIKAI ÉRTERÁPIA HASZNÁLATTAL!

Gyógyszeres kezelés:

Flavonoidok és biszfoszfonátok: utóbbiak gátolják a csontok lebontását végző osteoklaszt sejtek működését, csökkentik a csonttörések kockázatát.
szelektív ösztrogén-receptor modulátorok a csontokra és a lipid-anyagcserére is úgy hatnak, mint az ösztrogének, az emlőkben és a méh szövetében lévő ösztrogén-receptorokra azonban nincsenek hatással.

Mivel a csont lebomlását (az oszteoklasztokat) az ösztrogének gátolják és a csontfelépülést (az oszteoblasztokat) a progeszteron serkenti, fontos a női cikluszavarok és a női változókor hormonokkal történő gondozása. Ismeretes, hogy az ösztrogénhiány-pótlása megállítja, illetve lassítja a változókori csontvesztést. A változókori hormonpótlást (HRT = hormone replacement therapy) azonban az oszteoporózis kezelésére a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedő kockázata, és az emlőrák előfordulási kockázatát enyhén növelő hatása miatt nem javasolják.

Kalcitonin egy pajzsmirigyhormonon keresztül a csontbontó sejtek működésének gátlása révén kalcium-anyagcserét befolyásolja. Viszonylag gyorsan (2-3 év alatt) elveszíti hatékonyságát, ezért csak indokolt esetben szabad alkalmazni.

Fizikoterápia: A mozgásterápia csökkenti a fájdalmat, megelőzi vagy helyreállítja a gerinc formájának kóros megváltozását, javítja a tartást, sőt az egyensúlyérzéket is. A hatékonyság kulcsa a rendszeresség.

A fájdalom, izomfájdalmak enyhítésére elektromos kezelést, jégpakolást, masszázst alkalmaznak.

Vitamin- és nyomelem-pótlás:

A szervezet napi kalciumszükséglete a különböző életkorokban eltérő. Átlagosan legalább 500-600 mg naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, eredendően kicsi csonttömeg, stb.) esetében azonban többre, 1000-1500 mg-ra is szükség van.

Tipp: este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul.

Tipp: Az ajánlottnál lényegesen nagyobb és tartós kalciumbevitel vesekőképződést eredményezhet, továbbá más ásványi anyagok felszívódását is megzavarhatja. A csontritkulás gyógyításához napi 1,5 gramm kalcium, 600 mg magnézium, 25-50 mg mangán bevitele javasolt.

A szervezet kiegyensúlyozott kalciumháztartásához és csont-anyagcseréjéhez fontos ásványi anyagok a fluorid, a magnézium, a réz, a mangán, a stroncium is.

A D-vitamin az aktív kalciumfelszíváshoz szükséges.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, a kalciumpótlás kevésbé hatékony. Az oszteoporózis megelőzéséhez D-vitaminból napi 200-400 nemzetközi egység (NE), 25-50 mg fogyasztása ajánlott. Biológiailag főként a D3-vitamint tekintik hatékonynak.

A B6-vitamin szintén szükséges az egészséges csont- és porcállomány megőrzéséhez, a törések gyors gyógyulásához.

A C-vitamin hiánya a csontok kollagén állományát károsítja, C-vitaminból napi 500 mg felvétele javasolt.

A csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen még a K-vitamin és a folsav.

A foszfor fontos építőköve a csontoknak.

Túlzott mennyiségben akadályozza a kalcium beépülését a csontokba. A modern ember táplálkozásában inkább a túl sok foszfor bevitelének veszélye áll fönn, kerülendők: szénsavas üdítők, ömlesztett sajtok, belsőségek, foszfátokat tartalmazó élelmiszerek.

MEGELŐZÉS!

Fontos:
Az elsődleges megelőzés már gyermekkorban megkezdődik! A rendszeres mozgás elengedhetetlen, mert a csontokra ható állandó, váltakozó terhelés hatására a csontképzés fokozódik.
A megelőzésben fontos az egészséges kalciumfogyasztás, megfelelő D-vitamin-felvétel, a dohányzás mellőzése, a mérsékelt koffein- és alkoholfogyasztás.

A másodlagos megelőzésbe tartozik a veszélyeztető tényezők korai felismerése és a korai kezelés elkezdése, a nőknél a változókori csontritkulás kezelése.

A harmadlagos megelőzés lényegében már a betegség folyamatának lassítását jelenti: ide tartozik a megfelelő kezelési módok alkalmazása, az életmód megváltoztatása.
A hatékony oszteoporózis-ellenes terápia legfeljebb 5 százalékkal tudja növelni a teljes csonttömeget, viszont Fizikai Érterápiával ennél sokkal jobbak az eredmények!
http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/308.jpg

Világszerte több százmillió embert érint,

Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát sújtja. Nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál, menopauza után minden 3. nő érintett.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/120.jpg

A hatékony oszteoporózis-ellenes terápia legfeljebb 5 százalékkal tudja növelni a teljes csonttömeget,

viszont Fizikai Érterápiával ennél sokkal jobbak az eredmények!


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/277.jpg

Az előrehaladottabb életkorban,

súlyos csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések mindig életveszélyesek. Ilyenkor a combnyaktörések halálozási aránya meghaladja az 50 százalékot. A halál oka általában a hosszas ágyhoz kötöttség miatt bekövetkező tromboembólia, felfekvés, tüdőgyulladás, szepszis


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/298.jpg

Az elsődleges megelőzés már gyermekkorban megkezdődik!

A rendszeres mozgás elengedhetetlen, mert a csontokra ható állandó, váltakozó terhelés hatására a csontképzés fokozódik.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/300.jpg

A megelőzésben fontos az egészséges kalciumfogyasztás,

megfelelő D-vitamin-felvétel, a dohányzás mellőzése, a mérsékelt koffein- és alkoholfogyasztás.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/301.jpg

A szervezettől sok kalciumot von meg a cigaretta,

a túl sok alkohol vagy kávé. A dobozos üdítőkben hatszor annyi alumínium van mint az üveges italokban, mely fokozza a csontbontást. A szénsavas üdítőitalok (kóla) szintén csökkentik a csonttömeget.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/302.jpg

Posztmenopauzás oszteoporózisban a csukló-, csigolyatörések,
Senilis oszteoporózisban a csípőtáji törések (“combnyaktörés”) a legjellemzőbbek.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/305.jpg

A gyógyulás ritkán tökéletes, így a csontváz deformálódik,

a testmagasság csökken, a mellkas besüllyed. A csigolyák összeroppanásai miatt gyöki fájdalmak (pl. ischias) jelentkezhetnek.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/304-1.jpg

Mivel a csont lebomlását (az oszteoklasztokat)

az ösztrogének gátolják és a csontfelépülést (az oszteoblasztokat) a progeszteron serkenti, fontos a női cikluszavarok és a női változókor hormonokkal történő gondozása. Ismeretes, hogy az ösztrogénhiány-pótlása megállítja, illetve lassítja a változókori csontvesztést. A változókori hormonpótlást (HRT = hormone replacement therapy) azonban az oszteoporózis kezelésére a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedő kockázata, és az emlőrák előfordulási kockázatát enyhén növelő hatása miatt nem javasolják.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/298.jpg

Világszerte több százmillió embert érint,

Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát sújtja. Nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál, menopauza után minden 3. nő érintett.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/120.jpg

A hatékony oszteoporózis-ellenes terápia legfeljebb 5 százalékkal tudja növelni a teljes csonttömeget,

viszont Fizikai Érterápiával ennél sokkal jobbak az eredmények!


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/277.jpg

Az előrehaladottabb életkorban,

súlyos csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések mindig életveszélyesek. Ilyenkor a combnyaktörések halálozási aránya meghaladja az 50 százalékot. A halál oka általában a hosszas ágyhoz kötöttség miatt bekövetkező tromboembólia, felfekvés, tüdőgyulladás, szepszis


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/120.jpg

Az elsődleges megelőzés már gyermekkorban megkezdődik!

A rendszeres mozgás elengedhetetlen, mert a csontokra ható állandó, váltakozó terhelés hatására a csontképzés fokozódik.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/308.jpg

Ne várjon tovább!

VÁGJON BELE!


Cím

Budapest VI.
Nagymező utca 21. I. emelet


Email

drzsiga.zsolt@gmail.com


Tel

06 70 945 84 65