Arthritis,Arthrózis


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/126.jpg


Így dolgozunk

FIZIKAI ÉRTERÁPIA-Physikalische Gefasstherapie

A mikrokeringés, azaz a 100 mikrométernél kisebb átmérőjű hajszálerek (a keringés 74%-át adják) izompumpájának serkentésével közel 30%kal javítjuk az adott terület vagy az egész test véráramlását. Több oxigén és tápanyag jut a romó funkciójú területek ellátását biztosító érrendszerbe, a korábban „néma” egységek funkciója javul, működésük visszatérhet.

Gyorsul a salakanyagok, bomlástermékek elszállítása. Azonnak csökken az ödéma, fájdalom, gyulladás. A mitokondriumok forgási sebessége nő, így kb. 30%-kal több ATP keletkezik, ezzel helyzetbe kerül minden érintett szövet és sejt, többek között az osteoblastok aktivitása is fokozódik, ezzel korábbi funkciók visszatérhetnek.

Ha a javítjuk a sejtek energia-, tápanyagellátását, akkor a rahabilitáció gyorsul, a funkcióvesztés mérséklődik, az ízület fájdalma csökken illetve mozgásterjedeleme nő!

Arthritis – ízületi gyulladásról általában

Az ízületi fájdalom, az ízületi gyulladás és más reumatológiai betegségek a lakosság 10-15%-át érintik.
Egyszerű ízületi fájdalom (arthralgia):

Nincs különösebb elváltozást, egyedüli panasz a fájdalom. Hátterében leggyakrabban sérülés vagy túlterhelés áll. Oka lehet pl. időjárás-változással kapcsolatos nyomáskülönbség, máshonnan az ízületbe sugárzó fájdalom is.

Porckopás okozta ízületi fájdalom (arthrosis):

A csontok felszínét borító porc feltöredezik, egyenetlenné válik. Emiatt a mozgás fájdalmassá és nehézkessé válhat, illetve az ízület merevsége és deformálódása alakulhat ki. Az ízület előzetes sérülése, mozgásszegény életmód, az elhízás, az egyoldalú terhelés sokszor szerepel kiváltó tényezőként.

Magyarországon kb. 1-1,5 millió embert érint. “. A porckopás gyulladásos fázisában az ízület esetleg meg is duzzadhat az ízületi folyadék felhalmozódása miatt.

A pusztuló porc olyan káros enzimeket is felszabadít, amely megtámadja a még ép porcot, tovább fokozva a porckopás súlyosságát. A porc lassan felszívódik, az ízületben találkozó csontvégek összeérnek, ami a csontfelszínek dörzsölődéséhez, ezáltal csontkárosodáshoz és fájdalomhoz vezet.

A porckopás, arthrosis tünetei leggyakrabban a térdben, csípőízületben jelentkeznek, de a kézízületekben is előfordulhatnak. A bokán és könyökön csak ritkán jelentkezik.

Az ízületi kopásra jellemző a bemozgatási fájdalom. Ilyenkor hosszabb ülés, pihenés után az elinduláskor fájdalom jelentkezik, de néhány mozdulat után enyhül, azaz az ízület “bejáratódik”.

A porckopás röntgenvizsgálattal, korai stádiumban ultrahangvizsgálattal deríthető fel. Néha arthroscopia is szükségessé válhat.
A versenysportot űzőknél is gyakran alakulhat ki porckopás az ízületeket ért extrém megterhelés és a sportsérülések miatt. A nehéz fizikai munka, a jelentős túlsúly és az egyéb mozgásszervi rendellenességek (X-láb, O-láb, csípőficam) komoly rizikófaktort jelentenek.

Tünetei

• az ízület rugalmassága csökken
• fájdalom az ízületben, merevség a mozgás során (különösen az elején)
• duzzadt ízület, főleg mozgatás után
• ízületi fájdalom az időjárás változásakor
• az ízület környékén csontos kinövések (főleg ujjak esetén)
• különböző fokú gyulladás az ízületben
• nyomásérzékenység
• beszűkült mozgástartomány
• az ízületek recsegése, ropogása

• Gyulladás okozta ízületi fájdalom (arthritis)

Nyugalomban, pihenés alatt intenzív ízületi fájdalom (dolor) jelentkezik és a fájdalom mozgatásra csökken. Jellemző panasz még a duzzanat(tumor), az ízület melegsége (calor), vörössége (rubor), működésbeli korlátozottság (functio laesa).

Találkozhatunk izoláltan egy ízület gyulladásával (pl. ízületi fertőződés esetén), de gyakran több ízület egyidejű gyulladása alakul ki.

Az utóbbiak során részletes kivizsgálás kell, mivel súlyos immunológiai betegségre, belgyógyászati vagy egyéb megbetegedésre derülhet fény. Ide tartozik pl. a köszvény illetve a sokízületi gyulladás (reumatoid arthritis).

Kezelés

Figyelembe kell venni, hogy arthrosisnál nemcsak az ízületi porc, hanem az egész ízület károsodásáról van szó: ízületi tok, a szalagok, az ízületi belhártya, a csonthártya és az ízület környéki nyáktömlők is érintettek lehetnek.

Gyógyszeres kezelés:

Csak terhelés közben jelentkező fájdalom esetén első és legfontosabb az ízület pihentetése. Törekedjünk nem gyógyszeres illetve a külsőleg alkalmazható szerek használatára. Amennyiben ezek hatása nem elégséges, akkor az egyszerűbb fájdalomcsillapítók (például az acetilszalicilsav és a paracetamol) jól beválnak.

Már nyugalomban is jelentkező fájdalom kialakulása esetén- a non-steroid gyulladáscsökkentők átmeneti (de nem folyamatos!) használata szükségessé válhat. Célszerű hosszú felezési idejű készítményt választani, mely így kisebb dózis mellett, tartósabban biztosítja a fájdalommentességet.
-Az ízületi folyadék, a hyaluronsav pótlás: Az ízületi merevség csökkentésére eredményesen alkalmazható módszer.
Lokális injekciók: a helyileg adott injekciók általában jól csillapítják a gyulladást.
“Porcépítő szerek”: segítik a porc regenerációját és anyagcseréjét.
A porckopás legsúlyosabb eseteiben műtétet javasolhat az orvos.

Megelőzés:

A porckopás megelőzésében fontos az egészséges, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend, a megfelelő testsúly megtartása és a sok folyadékfogyasztás.

Fontos a testmozgás, előtte alapos bemelegítés, elkerülve a sportsérüléseket. Azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak, ajánlott glükozamint és kondroinint együttesen tartalmazó étrend-kiegészítő szedése, mely segít fenntartani a porcok rugalmasságát, vízzel való telítettségét, tápanyag ellátottságát (mivel a porcszövetnek nincs saját vérellátása), így védve az ízületeket a porckopástól.

A gyógyszeres kezelés mellett

mozgás (úszás, kerékpár, nordic walking)
gyógytorna
fizioterápia
folyadékpótlás (a porc 50%-a víz!)
testsúlyrendezés
étrend kiegészítők (kondroitin, glükozamin)
jegelés

Bakteriális fertőződés esetén pl. elengedhetetlen az antibiotikumok adása. Általában gennykeltő kórokozókkal történő fertőzések következménye az akut gennyes ízületi gyulladást (arthritis purulenta). A kórokozók behatolhatnak az ízületbe sérüléseken keresztül, vagy a véráram útján. Gyógyítás: Helyi és általános antibiotikum kezelés, majd fizoterápia. Általában maradandó következményekkel jár.
Anyagcsere- vagy hormonális betegség következtében kialakult ízületi gyulladás során elsősorban a belgyógyászati alapbetegséget kell kezelni, Pl. a köszvényes rohamok megelőzhetőek a magas húgysavszint rendezésével.
Az immunbetegségekhez társuló gyulladásoknál folyamatos gondozásra van szükség. A gyulladás aktuális szintjéhez igazodva. A gyulladáscsökkentő szerek mellett sokszor válik szükségessé az immunrendszer fokozott működését gátló szerek (immunszuppresszív terápia) adása is, hogy az ízület, illetve más szervek maradandó károsodása kivédhető legyen.

                           Arthrózis – ízületi kopásról általában

Az arthrózis, azaz ízületi porckopás az ízületek leggyakoribb betegsége. Bár kialakulásában a genetikától a környezetig számos tényező szerepet játszik, mozgással és az elhízás elkerülésével csökkenthetjük a mozgáskorlátozottság kockázatát.

Az ízületek csontvégekből állnak, melyeket jórészt ízületi porc borít. Az ízületi végeket alkotó csontvégek egyike általában domború (ez az úgynevezett ízületi fej), a másik homorú (ez az ízületi vápa). Ezek a porcfelszínek olyan pontosan rásimulnak a porcvégekre, hogy csaknem súrlódásmentes mozgást biztosítanak. Az ízületek működésében fontos szerepet játszik még bizonyos szerveknél (például a térdben) a belső szalagok, valamint az ízületi folyadék.

Az ízületi porckopás, más néven artrózis a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti. Ízületi porckopásról akkor beszélünk, amikor a porc állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban, azaz a lebomlás nagyobb mértékű, mint a felépítés.

Ennek következtében nem tudja a súrlódásgátló szerepét hatékonyan ellátni, ezért a terhelésnek a porc nem tud megfelelni, porcsérülések jönnek létre. Mivel a porc nem bírja a terhelést, ezért az áttevődik az alatta lévő csontra. Ez a fokozódó nyomás miatt tömörül, keményebbé válik, amely így már alulról is terheli a porcot, mindez pedig erős fájdalommal párosul.

Ráadásul az ízületi fájdalom, valamint a folyadék felszaporodása miatt megnő az ízületi belső nyomás, amely csökkenti az ízületet áthidaló és stabilizáló izmok erejét. Így az ízületi instabillá, lazává válik, nem tart. Ez túlterhelést, az pedig gyulladást okoz, amely tovább fokozza a fájdalmat és egy ördögi kör alakul ki. Az artrózis végstádiumában a porc teljesen elpusztulhat, annyira, hogy a csont a csonton súrlódik, jelentős fájdalmat okozva.

Az artrózist a kezelés alapján két nagy csoportba sorolják a szakemberek. Az elsődleges artrózis oka rendszerint ismeretlen és általában 45 éves kor fölött alakul ki, inkább a nőknél. Érdekesség, hogy nem ritkán érelmeszesedéssel párosul, ám ennek okát a szakértők nem az öregedésben látják.

A másodlagos artrózisok esetében ezzel szemben ismert a kialakulás oka: a betegséget az ízület sérülése, gyulladása, fejlődési rendellenessége, túlterhelése előzi meg, vagy olyan betegséggel kapcsolatos (pl. cukorbetegség), amely az ízületi porc anyagcseréjét befolyásolja. A porckopás ezen fajtája nem korhoz kötött, már egész fiatalokat is érinthet.

Túlsúlyos? Veszélyeztetett!

Az artrózis kialakulásának gyakran genetikai hajlam az oka, de a környezeti tényezők is felelőssé tehetők. Az ízületi porckopásnak oka lehet a túlterhelés is (például szövőnőknél, cselgáncsozóknál gyakori az ujjízület artrózisa), vagy ha az ízület felépítése eltér a normálistól.

Az okok között azonban ki kell emelni az elhízást, túlsúlyt: már 5 kilogramm súlyfelesleg 50 százalékkal megnöveli ugyanis a térdízületi artrózis kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint a kézízületi porckopás és az elhízás között is van kapcsolat. Ezért különösen fontos a megelőzésben a rendszeres mozgás és az ideális testsúly fenntartása.

Mikor gyanakodjuk artrózisra?

Tünetek

Az ízületi porckopásnak három jellegzetes tünete van.
• Az első és legfontosabb a fájdalom és az ízületi merevség érzése. Tipikus tünet, ha hosszabb ülést, fekvést követően nehéz, esetleg fájdalmas az elindulás. Később az ízület tartós terhelése is fájdalmat vált ki, majd ez a fájdalom állandósul. Ha nyugalomban is fájdalmat érzünk, az gyulladásra utalhat. Érdekesség, hogy a fájdalom nem feltétlenül az érintett ízületnél jelentkezik: csípőízületi arthrózis okozhat fájdalmat például csak a térdben is.
• A másik fő tünet az ízületek alakjának deformitása. Ez akár a fájdalmat is megelőzheti, mivel ezt a porc-újraképződés okozza, amely később elcsontosodik. Később jelentkezik az instabilitás, az ízület “lötyögése”, amely a stabilizáló izmok gyengülését jelenti.
• Végül a harmadik tünet az ízületi mozgáskorlátozottság. Normálisan például térdünket teljesen ki tudjuk nyújtani és be tudjuk hajlítani, egész a combunkig. Ha ebben a mozgásban az ízületi kopás akadályoz, az már a járásban is akadályt jelenthet. A csípő esetében az az egészséges, ha combunkat hasunkhoz tudjuk húzni, hason fekve, egész alsó végtagunkat felfelé tudjuk emelni. Ha ez nem sikerül, a csípő mozgáskorlátozottságáról beszélünk, amely azonban gyakran nem is érzékeljük egész addig, míg fájdalom nem jelentkezik. Az ujjízületek mozgáskorlátozottsága esetén pedig nem tudjuk őket teljesen kinyújtani, behajlítani.
http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/311.jpg

A 65 év felettiek 100%-át,

a túlsúlyos emberek közül pedig minden második embert érint. Magyarországon a becslések szerint mintegy 1-1,5 millió ember szenved a porckopás valamelyik formájától.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/306.jpg

Arthritis:

Nyugalomban, pihenés alatt intenzív ízületi fájdalom jelentkezik és a fájdalom mozgatásra csökken. Jellemző panasz még a duzzanat, az ízület melegsége, vörössége.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/307.jpg

Arthrosis:

A csontok felszínét borító porc feltöredezik, egyenetlenné válik. Emiatt a mozgás fájdalmassá és nehézkessé válhat, illetve az ízület merevsége és deformálódása alakulhat ki.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/119.jpg

Azonnak csökken az ödéma, fájdalom, gyulladás.

A mitokondriumok forgási sebessége nő, így kb. 30%-kal több ATP keletkezik, ezzel helyzetbe kerül minden érintett szövet és sejt.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/321.jpg

Ha a javítjuk a sejtek energia-, tápanyagellátását, akkor a rahabilitáció gyorsul,

a funkcióvesztés mérséklődik, az ízület fájdalma csökken illetve mozgásterjedeleme nő!


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/323.jpg

A pusztuló porc olyan káros enzimeket is felszabadít,

amely megtámadja a még ép porcot, tovább fokozva a porckopás súlyosságát. A porc lassan felszívódik, az ízületben találkozó csontvégek összeérnek, ami a csontfelszínek dörzsölődéséhez, ezáltal csontkárosodáshoz és fájdalomhoz vezet.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/324.jpg

Nagyon fontos az egészséges testsúly visszanyerése,

hiszen a súlytöbblet jelentős plusz terhet rak az ízületekre, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása, hiszen a porcszövet több mint 50%-a víz!


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/328.jpg

A porcszövetnek nincs saját vérellátása!


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/122.jpg

Az ízületi kopásra jellemző a bemozgatási fájdalom.

Ilyenkor hosszabb ülés, pihenés után az elinduláskor fájdalom jelentkezik, de néhány mozdulat után enyhül, azaz az ízület “bejáratódik”.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/311.jpg

A porckopás, arthrosis tünetei leggyakrabban a térdben, csípőízületben jelentkeznek.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/306.jpg

A rizikócsoportba tartozóknak

(túlsúlyosak, 50 év felettiek, aktívan sportolók, genetikai hajlamúak) ajánlott megelőzés céljából porcerősítő glükozamin és kondroitin tartalmú étrend-kiegészítő szedése.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/307.jpg

A versenysportot űzőknél

is gyakran alakulhat ki porckopás az ízületeket ért extrém megterhelés és a sportsérülések miatt. A nehéz fizikai munka, a jelentős túlsúlyosés az egyéb mozgásszervi rendellenességek (X-láb, O-láb, csípőficam) komoly rizikófaktort jelentenek.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/122.jpg

Arthrosis:

A csontok felszínét borító porc feltöredezik, egyenetlenné válik. Emiatt a mozgás fájdalmassá és nehézkessé válhat, illetve az ízület merevsége és deformálódása alakulhat ki.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/119.jpg

Azonnak csökken az ödéma, fájdalom, gyulladás.

A mitokondriumok forgási sebessége nő, így kb. 30%-kal több ATP keletkezik, ezzel helyzetbe kerül minden érintett szövet és sejt.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/321.jpg

Ha a javítjuk a sejtek energia-, tápanyagellátását, akkor a rahabilitáció gyorsul,

a funkcióvesztés mérséklődik, az ízület fájdalma csökken illetve mozgásterjedeleme nő!


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/323.jpg

A pusztuló porc olyan káros enzimeket is felszabadít,

amely megtámadja a még ép porcot, tovább fokozva a porckopás súlyosságát. A porc lassan felszívódik, az ízületben találkozó csontvégek összeérnek, ami a csontfelszínek dörzsölődéséhez, ezáltal csontkárosodáshoz és fájdalomhoz vezet.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/324.jpg

Nagyon fontos az egészséges testsúly visszanyerése,

hiszen a súlytöbblet jelentős plusz terhet rak az ízületekre, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása, hiszen a porcszövet több mint 50%-a víz!


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/328.jpg

A porcszövetnek nincs saját vérellátása!


Ne várjon tovább!

VÁGJON BELE!


Cím

Budapest VI.
Nagymező utca 21. I. emelet


Email

drzsiga.zsolt@gmail.com


Tel

06 70 945 84 65