Alzheimer kór


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/354.jpg


Így dolgozunk

FIZIKAI ÉRTERÁPIA-Physikalische Gefasstherapie

A mikrokeringés, azaz a 100 mikrométernél kisebb átmérőjű hajszálerek (a keringés 74%-át adják) izompumpájának serkentésével közel 30%-kal javítjuk az adott terület véráramlását.

Több oxigén és tápanyag jut a sorvadó agyi területekre (halántéklebeny -lobus temporalis, a falcsonti lebeny -lobus parietalis, a homloklebeny -lobus frontalis) gyorsul a salakanyagok, bomlástermékek elszállítása. A mitokondriumok forgási sebessége nő, így kb. 30%-kal több ATP keletkezik, ezzel az említett agyi területek funkciója javulhat.

TippMinél hosszabb ideje fennáll a panasz, minél kifejezettebb a funkciózavar, a visszaesés elkerülése érdekében több hónapos, de leginkább élethosszig tartó kezelés ajánlott otthon, kényelmes körülmények között. Igazodva a páciens napirendjéhez és a súlyossági fokhoz sokkal hatékonyabb a terápia.

Az Alzheimer kórról általában

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer betegsége, mely idegsejt-pusztulással és ennek következtében egyre súlyosbodó mentális leépüléssel jár. Jellemzően 40 éves kor felett kezdődik. A 65 év felettiek kb. 5 százalékát, a 80 év felettiek kb. 20 százalékát érinti. Magyarországon 200.000 ember szenved ebben a betegségben.

A mentális hanyatlással élő betegek-demenciában szenvedők- 70%-át az Alzheimer kórosok teszik ki.
Az iskolázottabbaknál, jobb jövedelmi helyzetben lévőknél ritkább.
Az Alzheimer-kór az egyik legköltségesebb kórképnek számít.

Egyes koponyasérülések, pajzsmirigybetegségek, depresszió és a keringés rendellenességei (érelmeszesedés, magas vérnyomás) fokozhatják a kockázatot.
A betegség átlagos lefolyása kb. 10 év.

Az Alzheimer-kórra az agykéregben és néhány kéreg alatti területben található idegsejtek és szinapszisok számának progresszív csökkenése jellemző.

A sejtpusztulás miatt az érintett agyterületek elsorvadnak (atrófia). Jellemzően a halántéklebeny (lobus temporalis), a falcsonti lebeny (lobus parietalis), a homloklebeny (lobus frontalis) sorvad. Képalkotó vizsgálatokkal (pl.: MRI, PET) az érintett agyterületek sorvadása kimutatható.

Kognitív kórtünetek

• Emlékezetzavar
• Végrehajtó működések zavara (cselekvés előretervezése, döntéshozatal, megosztott figyelem, fluencia)
• Afázia (beszédzavar)
• Apraxia (begyakorolt mozgások elvégzésére irányuló képesség elvesztése)
• Agnózia (érzékelt tárgyak vagy lények fel nem ismerése)

Nem-kognitív tünetek:
• Affektív zavarok (szorongás, félelemérzés, depresszió)
• Hallucinációk
• Téveszmék
• Indíték és késztetés zavara (nyugtalanság, fokozott mozgástörekvés)
• Agresszivitás
• Személyiség megváltozása
• Egyéb neurológiai tünetek (járászavar, vegetatív zavarok)

A betegség pontos oka ma még ismeretlen.
Feltételeznek genetikai hátteret, neurotranszmitterek (acetilkolin, szerotonin) csökkent mennyiségét, de immunológiai eltérést és anyagcserezavart is.

A betegség 4 fázisra különíthető

1. A betegség első jele rendszerint a rövidtávú memória zavara. Emellett jellemző, hogy a beteg absztrakt gondolkodása, térbeli tájékozódása, tervezési és problémamegoldó képessége csökkenni kezd. Depresszió, apátia, érdektelenség is korán megjelenhet esetükben. A korai tüneteket sokszor az öregedés vagy a stressz számlájára írják.

2. Tovább romlik döntően a rövidtávú memória, emellett a szókincs is egyre szegényesebbé válik, szótalálási nehézségek támadhatnak. A beteg még képes önálló életvitelre, bár számára idegen környezetben már nehezen boldogul és segítségre van szüksége.

3. A beteg az önálló életvitelre fokozatosan képtelenné válik. Nem emlékszik szavakra, nevekre, a beszéde emiatt sokszor akadozó, sokat ismétel. A memóriazavar tovább súlyosbodik, a beteg esetleg nem ismeri fel ismerőseit, hozzátartozóit.
A beteg könnyen elkóborol. Érzelmileg labilissá válik, ingerlékeny vagy agresszív. Megjelenhetnek egyéb pszichiátriai tünetek, például érzékcsalódások, vagy téveszmék.

4. A beteg érdektelenségbe, apátiába süllyed, magától nem mozog, nem eszik, a legegyszerűbb cselekvések elvégzésére is csak segítséggel képes. A halál végül rendszerint valamilyen külső tényező miatt következik be (pl. fertőzés, felfekvés).

Mind a 4 fázis lassítható vagy akár elkerülhető lenne Fizikai Érterápia rendszeres használatával!

             

                   Hogy jelentkezik mindez a mindennapokban?

Rövid távú emlékezet zavara: A beteg a kicsivel korábban hallott információt – például új telefonszámot – nem tud elismételni. Gyakran kiesik neki, hova tett le valamit.
Hosszú távú emlékezet zavara: Régóta ismert, személyes dolgokat – születési dátum, lakhely – nem tud felidézni, térben és időben rosszul tájékozódik, ismerős helyeken eltéved.
Beszéde zavart lesz, nem emlékszik a szavakra, vagy nem érti értelmüket.
Mozgása nehézkessé válik, ügyetlen lesz.
Ítélőképesség romlik, hangulata megváltozik, visszahúzódóvá, zavarttá, esetleg ingerlékennyé, nyugtalanná, erőszakossá válik.
Étvágya romlik.
Nem tud aludni.
Enyhe képzelődések, téveszmék zavarhatják.

A nagyon súlyos állapotú Alzheimer-kóros betegekre jellemző, hogy nem tartják vizeletüket, nem tisztálkodnak. Végül előfordulhat, hogy a beteg nemcsak önellátásra nem képes, de nem tud gondolkozni, beszélni sem.

Gyógyszeres kezelés

Az acetilkolin bontását végző acetilkolin-észteráz enzim bénításával növelhető az acetilkolin mennyisége, s ezáltal javulnak az Alzheimer-kór tünetei is.
A tünetek kialakulását, súlyosbodását késlelteti, ha az ember szellemi tevékenységet végez, gondolkozik, ez gyakorlatilag a kezelésnek is része. A beszélgetés, keresztrejtvény fejtés, olvasás, tehát véletlenül sem a passzív tévézés az ajánlott tevékenység.
Rendszeres testmozgás is ajánlott!

Az agy vérellátását és a gondolkodást serkentő, úgynevezett nootrop szerek alkalmazása több országban, így hazánkban is napi gyakorlat (ginko biloba, Nootropil infúziós kezelés).

Ezek csak 10% körüli hatásfokkal bírnak a FIZIKAI ÉRTERÁPIA 30% körüli hatásával szemben.http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/238.jpg

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer betegsége,

mely idegsejt-pusztulással és ennek következtében egyre súlyosbodó mentális leépüléssel jár. Jellemzően 40 éves kor felett kezdődik.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/179.jpg

Az Alzheimer-kórra az agykéregben

és néhány kéreg alatti területben található idegsejtek és szinapszisok számának progresszív csökkenése jellemző. Képalkotó vizsgálatokkal (pl.: MRI, PET) az érintett agyterületek sorvadása kimutatható.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/232.jpg

A betegség első jele rendszerint

a rövidtávú memória zavara. Depresszió, apátia, érdektelenség is korán megjelenhet esetükben. A korai tüneteket sokszor az öregedés vagy a stressz számlájára írják.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/241.jpg

Tovább romlik döntően a rövidtávú memória,

emellett a szókincs is egyre szegényesebbé válik. A beteg még képes önálló életvitelre, bár számára idegen környezetben már nehezen boldogul és segítségre van szüksége.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/235.jpg

A beteg az önálló életvitelre fokozatosan képtelenné válik.
A beteg könnyen elkóborol. Érzelmileg labilissá válik, ingerlékeny vagy agresszív.Megjelenhetnek érzékcsalódások, vagy téveszmék.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/236.jpg

A beteg érdektelenségbe, apátiába süllyed,

magától nem mozog, nem eszik, a legegyszerűbb cselekvések elvégzésére is csak segítséggel képes. A halál végül rendszerint valamilyen külső tényező miatt következik be (pl. fertőzés, felfekvés).


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/240.jpg


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/234-1.jpg

A tünetek kialakulását, súlyosbodását késlelteti,

ha az ember szellemi tevékenységet végez, gondolkozik, ez gyakorlatilag a kezelésnek is része. A beszélgetés, keresztrejtvény fejtés, olvasás, tehát véletlenül sem a passzív tévézés az ajánlott tevékenység.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/02/bemer-pro.jpg

Az úgynevezett nootrop szerek alkalmazása több országban,

így hazánkban is napi gyakorlat (ginko biloba, Nootropil infúziós kezelés). Ezek csak 10% körüli hatásfokkal bírnak a FIZIKAI ÉRTERÁPIA 30% körüli hatásával szemben.


http://humandetox.hu/wp-content/uploads/2017/04/432.jpg

Ne várjon tovább!

VÁGJON BELE!


Cím

Budapest VI.
Nagymező utca 21. I. emelet


Email

drzsiga.zsolt@gmail.com


Tel

06 70 945 84 65